maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulukalenteri: Luukku 21

21.12.2015

Oi kuusipuu! 


Suomalaiset haalaavat tänäkin jouluna 1,5 miljoonaa joulukuusta pirtteihinsä. Pääasiassa nämä ovat kotimaista tuontantoa tai omasta metsästä haettua, mutta noin 150 000 kuusta tuodaan ulkomailta tänne metsätuotteiden landiaan. Että omastakin ois mistä ottaa, mutta kotimaisuusaste ei paina eniten joka jäbän vaakakupissa. 

Veikkaan, että viikonloppuna moni uurasti kuusenhaun parissa. Haettiin kuusi sitten kaupan pihasta tai metsästä, niin oma urakkansa se on joka tapauksessa. Oma kuusemme odottaa vielä metsässä, mutta ollaan perinteisesti haettu se 22.-23.päivä. Minusta se on juuri oikea ajoitus. Ei liian aikaisin, muttei sitä prosessia kyllä aatollekaan halua. Joulukuusi oli jo lapsuudessa mulle se the tärkein juttu. Niin taitaa olla vieläkin.
Vaikka joskus kaiholla kaupan pihassa katselenkin valmiita kuusirivistöjä, perinteisesti kuusi täällä maaseudulla haetaan omasta metsästä. Kuten Saara tuolla aiemmin kommentoikin, vaatimustaso kuusta kohtaan vain laskee, kun seurueessa on mukana noin 15 kiloinen muksu, jonka on välttämätöntä olla mukana, mutta häntä joudutaan kantamaan metsässä. Siinä alkaa vähän kierompikin ja harvempikin karahka kelvata, kunhan on tien laidassa. 

Kuusi saatetaan katsella valmiiksi jo vuoden mittaan, mutta joskus varas saattaa iskeä ennen, kuin itse ehditään poimimaan se talteen. Noo, sitten etsitään uusi. Onhan noita. 

Oon vähän huolissani kuusiperinteen hiipumisesta, kun yhä useammalla nuoremman sukupolven edustajalla alkaa olla muovikuusi. Usein syynä on allergia. Sitten on vain laiskoja jouluihmisiä, kuten eräs nimeltämainitsematon sukulaiseni, joka korvaa kuusen kuvassa olevalla pahvihärpäkkeellä. Hän pyysi mua tuomaan kyseisen "kuusen" Ikeasta, mutta hyllyn edessä pähkäilin, että voiko joku oikeasti haluta ko. esineen kotiinsa. Tarkistussoitto kuitenkin vahvisti, että näin hän halusi, joten toin kiltisti kuusen mukanani. Eipähän ainakaan varise. 
Kyllä tässä joulutunnelma viriää, kun tätä katsoo

Haluan vielä suositella lämpimästi kännykkään ladattavaa Metsäselain-sovellusta. Siihen kun kirjautuu omalla metsäsuunnitelmallaan, niin se näyttää omat metsät, niiden tarvittavat toimenpiteet ja sovelluksella pystyy paikantamaan itsensä. Tämän apuvälineen avulla pystyy siis lähettämään kaupunkilaissukulaiset hakemaan kuusta ilman, että on itse heitä ohjeistamassa. Se testattiin tänään.

Tekniikan avulla reissusta selvinnyt kaupunkilaissukulainen ja saha, jonka varmasti unohti palauttaa takaisin paikalleen.


10 kommenttia:

 1. Kantorinkka on mahtava apu, kun lähtee kuusimetsälle 15 kiloisen (tai kevyemmän tai painavamman) kanssa. Testattu on! Ja on siitä kantorinkasta apua vuoden ympäri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoista en olekaan koskaan kokeillu. Vauvan rintareppua kokeilin kerran ja oli muuten sen verran monimutkainen vekotin, että ennemmin käytän vaikka kuormaliinaa :D

   Poista
  2. Rintarepun hihnojen kanssa menee hermot, kantorinkka on ihan toista maata! Meidän 3 vee kiipeää itse rinkkaan :) Meillä on tällainen, tosin vanhempaa mallia ja kirppikseltä ostettu http://www.partioaitta.fi/deuter-kid-comfort-2

   Poista
  3. Fiksun näköinen! Onpa hyvä, kun tuli puheeksi. Näitä ratkaisuja nimittäin täytyis todella miettiä ja etsiä kirpparilta, että saan parin kk:n päästä siirreltyä paikasta a paikkaan b tuon 15 kiloisen lisäksi vauvan. Kantoliinaa täytyis kans kokeilla vauvan kanssa, että sais kädet vapaaksi. Vois toimia kotioloissa, mutten oo ikinä testannu. Se rintareppu tosiaan on pois laskuista.

   Poista
 2. Tosiaan, lapsenkantorinkka tai -reppu auttais kyllä, arvaa vaan onko se mukana sillon kun iskee envoikävellälumessa-aate? Muuten meillä on semmoista käytetty erikoisesti kesällä maatalousnäyttelyssä. Yhtenä vuonna pienin vedettiin pulkassa mukana.

  Tänä vuonna pääsen ensimmäistä kertaa moittimaan miestä kuusesta, koska olen töissä tänään, huomenna ja ylihuomenna. Mies ja lapset lupasivat hoitaa kuusenhankinnan. Kiitollinen siitä täytyy tietysti olla<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla vastassa oli vähän eri maisema, kun lumi oli häipynyt. Oltiin päästy just pulkkailun makuun. Noo, uutta lunta tulee. Se pulkka on tosi kätevä kyllä. Huomiselle vähän ohjelmoin kuusireissua. Toivottavasti ei tuu mitään estettä.

   Poista
 3. Me tehtiin kylätalollemme tänä vuonna kuusi kirjoista. Harmi, etten saa linkattua kuvaa, koska siitä tuli oikeasti hieno. Kotia en toki semmosta haluaisi, koska kuusi on aina kuusi!

  VastaaPoista
 4. Tämän vuoden kuusen olin valinnut jo kesällä ja mies sen kävi perjantaina hakemassa. Sisälle se kannettiin eilen ja tänään ajattelin koristella, sillä "Hyvä Tuomas joulun tuopi..." eli nyt on joulu alkanut tässä huushollissa ihan "virallisesti" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalle, että joulu on saapunut! Kyllä se meillekin hiipii piakkoin, kun nuo ns. pakolliset kuviot alkaa jo hiljalleen olla reilassa. Toki koko ajan keksisin lisää, mutta ehkä nuo koko syksyn pakastimen päällä lojuneet penkinpäälliset voi lojua siinä joulunakin, eikä mikään mene pilalle.

   Poista

Anna paukkua