sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Maanviljelijän/koneyrittäjän puolisoksi ryhtyvä, opiskele nämäMaanviljelijä ja koneyrittäjä tai muun vastaavan toimen edustajahan on puolisona oikein veikeä tapaus, kun opiskelee muutamat fraasit ja käsitteet ja osaa tarvittaessa suomentaa ne.


1. ”Kohta se helpottaa heti ens viikolla/ens kuussa/kylvöjen jälkeen/täytä sopivalla kohdalla”

Oikea tulkinta: Joo-o, niin varmaan. Helpottaahan se, mutta sen jälkeen ei suinkaan lähdetä lemmenlomalle Pariisiin, vaan sitten siirrytään seuraavaan työvaiheeseen. Kylvöjen jälkeen alkaa rehun teko, aurausten jälkeen alkaa polanteen poisto, polanteen poiston jälkeen alkaa harjaus, se on loputon sarja. Sellaista kuvittelemaasi toimetonta kautta, sitä ei valitettavasti ole olemassakaan. Siitä puhutaan kyllä, mutta sen koittaminen on yhtä todennäköistä kuin, että Jari ”Bull” Mentula lähettää sulle ystävänpäiväkortin.

2. ”Ootko kattonu säätiedon?”

Oikea tulkinta: No herrajestas, etkö muka oikeesti katsonut?! Se säätieto on tarkistettava aina, kesät talvet, ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla. Eikä vaan yhdestä palvelusta, vaan muista katsoa Ilmatieteen laitoksen, Forecan ja norjalaisen versio, ja vertaa niitä. Se säätieto ratkaisee sun elämän. Kyllä se kannattaa katsoa. Ennustaa tulevaa paljo paremmin kuin tarot-kortit.

3. ”Parin tunnin pikkuhomma”

Oikea tulkinta: Myytti, urbaani legenda, ei ole olemassakaan. Varmasti homma teoreettisella tasolla laboratorio-olosuhteissa olisi mahdollista kuuden henkilön työryhmällä suorittaa parissa tunnissa, mutta käytännössä aika-arvioon kannattaa aina lisätä ajomatkat, varaosien hakureissu, puhelimessa puhumiseen käytetty aika, konerikot ja muut x-tekijät. Parin tunnin pikkuhomma kestää aina vähintään 4 tuntia. Siinäkin on aimoannos optimismia.

4.  Spontaani lomareissu

Oikea tulkinta: Jahas, niin missä päin sitä traktoria/kaivinkonetta/muuta hankintalistalla olevaa vempelettä käydäänkään katsomassa?
 

5. Rikkinäinen laite tai kone

Oikea tulkinta: Mittaamattoman arvokas varaosa, ”pienellä laitolla” muuntautuu melkein miksi vain, älä nyt vaan sitä roskiin laita!!!


Tässä ensihätään muutama käytännön tulkinta. Vahvasti epäilen, että jatko-osaa seuraa :D


Ps. Haalaripuku ON sopiva yleisvaate, niin sanottua parempaa pukeutumista, jos se on puhdas! 
Heijastintakki sopii niin arki- kuin juhlapukeutumiseen
, kuva: tyovaate.com
67 kommenttia:

 1. Tuohon ei ole paljoa lisättävää, paitti ehkä Fendt variokerhon kokous/pikkujoulu/saunailta/peltopäivä...
  Tuon blogin kirjoittanut on ehkä jonkin konemiehen/maajussin entinen sussu :-(

  Ojala

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogia kirjoittaa kasvinviljelytilaa pyörittävä maanviljelijä.

   Poista
  2. Tämähän on elämää, ja kaikella rakkaudella kirjoitettu. Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön :)

   Poista
 2. Osui ja uppos!!! Voi herramunjee kun oli hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mää vähän arvelinki, että nää saattais olla käytössä useammassakin perheessä :D

   Poista
 3. Meidän isäntä sano, että tämä vois olla minun kirjoittama. Hyvällä tekstillä aloitit, varmasti seuraan jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Olipas hyvä! Tähän ei kyllä ole tosiaan lisättävää ja kyllä, löydän itteni kaikista... tai siis juurikin sen tämän vastaanottavan osapuolen! :D

  VastaaPoista
 5. Maanviljelijä/koneyrittäjän puolisona voin allekirjoittaa joka kohdan. =D Mukava blogi ja kivasti kirjoitettu. Jään ehdottomasti seuraamaan mitä jatkoa on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, päässä ois jo mooonta aihetta blogiin, muttei kaikkea kertarysäyksellä :D

   Poista
  2. Niin ja toivomuksia otetaan tietty vastaan!

   Poista
 6. Lisää tätä!! Samoin minä voin allekirjoittaa joka sanan. Metsätalous-/koneyrittäjän puoliso, itsekin osin samoissa hommissa (HAH HAH, TÄYSIN TARPEETON LISÄYS), ja ai, miten niin "osin", no siten että osin yritän omaa yrittämistäni yrittää ....siinä sivussa... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä toistuvia valepukuisia ilmaisuja täytyy ruveta aivan bongailemaan :D Itsekin joka kohtaan taidan syyllistyä.. Ja mitä tulee yrittämiseen, niin reippailla Naapurinnelleillä hoituu hommat siinä sivussakin.

   Poista
 7. Listasta puuttuu vielä
  - meillä on perjantai-iltana
  a) metsästysseuran kokous
  b) MTK:n kokous
  c) metsästysseuran talkoot
  d) hirvijahti
  e) yhteisjahti
  f) hirvenhiihtokilpailut tai ampumaradalla ammuntavuoro

  ja kauppareissuilla ei poiketa ainoastaan maitokaupassa vaan se traktorin varaosa täytyy löytää ja samalla katsoa, josko jonkin maatalouskaupan vaihtokonepihalle olisi tullut juuri tietynlainen lautasmuokkain...

  :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei luojan kiitos oon hirvimiestä! Mutta lehmämies on! Listaan siis lisätään ainaki laitumien laitto, aitojen korjaus/tekeminen, heinähommat (=koko kesän projekti, kahdessa osassa-kolmen tilan heinät- joiden välillä n. viikko) siemennykset,vasikoinnit, lihavasikoitten vierottaminen ja korvamerkkisulkeiset, teurastamolle rahtaus, lihojen haku pakkaamosta, pakkastamiset, myynti ja jakelu. Sitte siirrytään navettaan jossa paikkojen korjausta, navetan pesua, lypsukoneen kans tahkoamista, lehmien kans tahkoamista, sorkkahoitajaa, eläinlääkäriä.... Eikä passaa unohtaa talven puitten tekoa ja suojaan laittoa ja sitte vielä LÄMMITYSTÄ!!! Ah ja kuivikkeet jäi kokonaan mainittematta! Ja ihan varmaan pari muutaki pikkujuttua...

   Poista
  2. Voi jestas, mää unohdin koko metsästyksen! :DD Siitä sais varmaan ihan oman jutun: "Metsästäjän puolisoksi ryhtyvä, lue tämä". Mää en tosin oo (onneksi?) aiheesta juuri ollenkaan perillä.
   Ja puiden teko, se se on toinen savotta...Pikkujuttu :D
   Ja siitä pitäis kans pitää melkein kirjaa, kun oot menossa ostamaan jotakin varaosaa ja oot kotona yrittäny opiskella kaiken mahdollisen, että osaat sen selittää ja kun astut siihen tiskille ja myyjän eka kysymys menee yli hilseen, niin kosahtaa koko "asiantunteva" olemus :D

   Poista
  3. Metsästäjänvaimona olo käsiteltiinkin kattavasti tässä blogissa :D http://taajamafarmari.blogspot.fi/2014/01/suhteeseen-elamantapametsastajan-kanssa.html

   Poista
 8. Meinas tulla aamukaffit nenästä, kun isännän kans tätä luettiin aamylypsyn jälkeen. Nauroin vedet silmissä. Kiitos mahtavasta viikon aloituksesta. Välillä tämä homma itkettää, mutta onneks välillä vähän naurattaakin. Siis totta joka sana! ;) -Lypsykarjatilallinen&koneyrittäjä&lypsykarjatilallisenjakoneyrittäjän vaimo- ;)

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtava teksti! Maatilan tyttärenä ja nykyisen viljelijän siskona tunnistaa kyllä ihan joka kohdan. Ne oli paremmat bileet jos pestiin sekä haalari, että traktori ennen lähtöä :D Ja auta armias niitä sääennusteita.. XD

  VastaaPoista
 10. Kaikki kohdat hyvinki tuttuja, paitsi sään kysely (kaivinkonetöissä säällä ku säällä) ja rikkinäisen koneen kohdan muuttaisin niin että kun vihdoin ja viimein olisi vapaa-aikaa, niin silloinhan lähdetään siis remontoimaan/korjaamaan/huoltamaan/laittamaan koneita.. P.s. Heijastintakki on seksikäs.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta täytyyhän sitä ihmisellä olla vapaa-aikaakin eli siis remppa-aikaa :D Ja kyllä yks heijastintakki aina ankeat puvuntakit ja jakkupuvut voittaa?

   Poista
 11. Hyvä kirjoitus :) Olen myös mv+koneyrittäjän puoliso ja samaistuin tähän tekstiin täysin.

  VastaaPoista
 12. Kyseisessä koulutuksessa edenneenä olen oppinut että isäntä soittaa itse ne varaosat ja minä haen, tulee varmemmin oikeat ;) Kone ostoksissa kannattaa ohjailla isäntää vähän tai vähän enemmänkin näin pääsee lomalle itseäänkin kiinnostaviin paikkoihin. Sitten kun on aika hankkia lapsia on syytä olla realistinen ... kesä on yksinhuoltajan arkea, paitsi tietysti siinä sivussa saa syöttää kaikenlaisia työporukoita :)
  PS. Maatilan vanhapari on sitten eri oppiaine sinänsä

  VastaaPoista
 13. Oih, niin totta! Sääpalvelut on niin tuttuja juttuja. Onko turvepoutaa? Pyryttääkö? Pitääkö hiekoittaa?? Mettäs on puita ajamatta monta kuormallista ja lunta uhkaa sataa...sinne vilahti taas isäntä mettään koneineen, nähdään joskus!

  VastaaPoista
 14. Jumalauta! Tää pitää niin paikkansa! O.O

  VastaaPoista
 15. Niin totta kuin olla voi! Jatkoa innolla odottaen:)

  VastaaPoista
 16. Marraskuun kavala kaamos on saapunut. Tuskin tuumainen valkea vaippa peittää maat ja katot, luoden lupausta valosta, toteuttamatta sitä kuitenkaan. Hyvä on sen, joka kesän on uurastanut, hengähtää hetkinen, koota voimia, lujittaa uskoa tulevaan. Uskaltaako unohtaa, päästää irti, hellittää hetkeksi? Ei.

  Paljon on tehty, paljon on tekemättä. Vaikka maa martona lepääkin, maasta leipänsä saava ei. Turpeeseen olet sinä sidottu vaikka hiesua kyntäisitkin. Ja vaikka se hiesu jäätyisikin, rohkeasti routisi, ei se sinua päästä. Maasta sinä olet tullut ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.

  Kevään keikkuen tullessa sinäkin heräät, joka maata asut. Muuttolintujen mukana saat taas voimaa voittaa kevään kiireet, kesän koittelemukset ja syksyn surkeat pettymykset. Ja niin koittaa taas talvi, kavala kaamos.

  Nauttikaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, kiitos itsellesi mainiosta blogistasi! Kasvakoon se kuin kaura multavassa maassa, oietkoon kuin ohra sitkeässä savessa, runsastukoon kuin ruis heleässä hietikossa. Mutta olkoot kommentit sen typensitojakasveja. Ja minä vain rikkaruoho tuossa Luojan yrttitarhassa.

   t. Rikkaruoho :)

   Poista
 17. I feel your pain, sister :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää blogihan syntyi ajatuksella, että jaettu tuska on pienempi tuska :D paitsi oikeestihan tää on laiffii ja hyvää sellaista :)

   Poista
 18. :D :D tsemppiä valtavasti kaikille naisille siellä metsien ja peltojen keskellä!! vilpittömästi. te olette oma, ykkösluokkainen rotunne! nimim. "itsehän en ihan kurssia läpäissyt ja lopputodistus jäi saamatta" ;)

  VastaaPoista
 19. Joissakin taloissa on kyllä semmoista emäntiä, ettei voi ku hattua nostaa.

  VastaaPoista
 20. Unohtui mainita vaimolle annettavat joulu / syntymäpäivälahjat, joiden edellytyksenä on tietysti verovähennyskelpoisuus, uudet saappaat etc.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no mutta tietenkin! Ja lahja se on Finnfoamikin tai salaojaputki :)

   Poista
 21. Vastaukset
  1. No tästä nimimerkistä ei voi erehtyä ;) Tästä mun tekstistä oli tehty Tarulandia-nimiseen heppablogiin myös tallinomistaja-versio. Sulle sopii siis varmaan molemmat :D

   Poista
 22. Tuosta puuttuu vaan puintiaika: " ens viikolla puidaan..." Suomennos: Eli vähintään kahdenpäivän päästä :DDD

  VastaaPoista
 23. Kiitti vinkistä, jatko-osassa puintiajalle täytynee perustaa kyllä aivan oma osionsa :D

  VastaaPoista
 24. :) osuu ja uppoaa! -perunanviljelijän vaimo

  VastaaPoista
 25. Juurikin! ihan kuin olisin itse kirjoittanut. Ensimmäiset kohdat aivan nappiin :)

  VastaaPoista
 26. Mainio kirjoitus! Hyvä tyyli! Tunnistan tilanteet, vaikka meillä ei ole varsinaista maanviljelyä, em. tilanteet toteutuvat myös maatilamatkailutilalla. Matematiikkaa opiskellut appiukkoni on todennut että kaikka aika- ja kustannusarviot kannattaa kertoa piillä, niin päästään lähemmäs todellisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Appiukon suusta sen totuuden kuulee. Kustannusarviot onkin kyllä oma lukunsa. Siihenkin tarvii ehdottomasti tulkintakykyä.

   Poista
 27. Jaa a, ei ne brysselistä tulevat direktiivit itse ole ongelma, vaan ne suomalaiset virkamiehet, jotka kuvittelee että ne direktiivit on lakeja, eivätkä ohjeellisiä ehotuksia, ja sitten viellä lisäävät oman varmuuskertoimensa päälle, ettei vaan voi syyttää virkavirheestä missään tilanteessa .....

  VastaaPoista
 28. Osui ja upposi :D meillä on aina kolme eri sääpalvelua auki, niitä välilehtiä ei suljeta koskaan... Ja tulipa neloskohdasta mieleeni se kerta, kun lähdettiin esikoista synnyttämään. Poikettiin nimittäin matkalla Turun Agrimarketiin katsomaan jotain myytävänä olevaa puimuria. Kun nyt siellä päin kerran oltiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Niinpä justiin! :D Kaks kärpästä yhdellä iskulla. Pöljäähän se ois "tyhjällä kuormalla" ajella.

   Poista
 29. Reilu kymmenen vuotta on tartuttanut suurimman osan noista myös ei-maallla kasvaneeseen mieheeni... :D ihan sujuvasti käyttää, vois luulla jo natiiviksi!
  Mutta tiedätkö minkä maatilan lapsi oppii ymmärtämään luultavasti ennen kaikkea muuta. Kinuatpa lähtöä minne tahansa heti tai viikon päästä, vastaus on: Katotaan... Tarkottaa sitä, että joo pääset tunnin päästä uimaan, käydään huomenna kaverilla kylässä, ensi viikolla lomareissulla, JOS lehmä ei ala poikia, kone ei hajoa just viimesellä kiekalla pellolla, heinäpouta tulee jo tällä viikolla....
  Että se ärsytti lapsena, ettei varmaa vastausta saanut koskaan! Ja nyt sitä käyttää omille lapsilleen ihan yhtä sujuvasti... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä. Ja se on varmasti semmoinen kulttuuriero, joka hiertää välejä, jos puoliso on muualta tullut. Olipa häät tai hautajaiset, niin mennään JOS... Vois tottumaton luulla, että niitä asioita voi lykätä, mutta eihän niitä vaan voi.

   Poista
 30. JUURI NÄIN! :D Ja mieheni on maanviljelijä JA koneyrittäjä :D

  VastaaPoista
 31. Tämä kirjoitus on kuin suoraan meidän elämästä. Mies on kans koneyrittäjä sekä maanviljelijä. Lisähaasteen tuo kun on itsekkin yrittäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Koira koiran tuntee", pätee varmasti vielä paremmin yrittäjiin. Tahtoo pesiä yhteen huusholliin koko kombo. Tuo koneyrittäjyys & maatalous löytää myös toisensa "kuin itsestään"....

   Poista
 32. mä olen tän 4 vuoden aikana oppinut että älä odota liian suuria :D joka vuosi ilmotan suureen ääneen että heinäkuussa on viikon loma ja pidän sen vaikka mikä tulis.. tähän asti oon lomani saanu pitää jos vaan kunta laittaa lomittajan.. meinaa olla nimittäin vähän ongelmaa sillä saralla.. en tiedä onko muualla kans samanlaista vai kohdistuuko se vaan meihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun kohdalla siis sitä saa, mitä tilaa. Oikein! Lomitusten onnistumisista en osaa sanoa, kun mulla ollut vaan äitiysloman aikana hetken aikaa lomittaja ja se sujui kyllä ku tanssi, mutta ei ollu kunnan.

   Poista
 33. Suoraan kuin meidän elämästä. Maatalousyrittäjä/koneurakointi/konekorjaamo yritys. Mutta 30 vuoden aikana tähän on jo tottunut ��

  VastaaPoista

Anna paukkua