perjantai 21. marraskuuta 2014

Än yy tee, NYT!Tämä blogi on muhinut päässä pitkään, mutta taustalla. Sen aloittamiseen on ollut aikamoinen kynnyskin. Blogin pitäminen kuitenkin vaatii runsaasti aikaa ja paneutumista, ja kun teemana on maatalous, myös halua puhua omasta elinkeinostaan. Olen kuitenkin tällä taipaleella niin alussa, tilanpitoa on takana kohta 3 vuotta. Maataloustöiden saralla on vielä opittavaa noin tuhanneksi seuraavaksi vuodeksi. Mutta ei tätä blogia kirjoitetakaan kokemuksen syvällä rintaäänellä, vaan kasvinviljelytilaa pyörittävän nuoren naisen äänellä. Niitä syviä rintaääniä jokainen toivottavasti saa sitten kuunnella omissa ympyröissään vanhan isännän suusta ;)


 Maatalousyrittäjän työmaa on yksinäinen työmaa. Siinä ehtii peltotöitä tehdessään miettiä monenlaisia asioita. Lisäksi paljon tapahtuu. Vuoden kiertokulku on myös vaihteleva ja sen jakaminen blogissa on houkuttavaa. Tämän hetkinen ahdinko maatalousyrittäjien keskuudessa on myös taustalla blogin käyntiin polkaisussa. Ehkä jaettu tuska on pienempi tuska.. Oon haeskellut teemaan liittyviä tekstejä, että saisin kuulla muiden mielipiteitä, mutta ei niitä oikein löydy. Onneksi sentään digimaailman lisäksi kylillä näitä asioita voi puida ihan livenä.

Blogin nimi Viranomaisen valvoma voidaan lukea pyllistyksenä tätä systeemiä kohtaan, missä maanviljely tuntuu ammattina uhkaavan koko kansakunnan terveyttä ja tulevaisuutta ja valvonta on sen mukaista. Lappusia ja lippusia täyttäessä ja kirjanpitoa pitäessä melkeinpä kusella käynnistäkin, voi tuntea olevansa aika kaukana järjen käytöstä.

Pelkkää purnausta tästä blogista ei saa lukea. Oikeastaan oon allerginen sille ainaiselle ruikutukselle. Joskus epäilen, että valittaminen on meillä ammattitautina ;)
"Maailmassa ei ole koskaan järjestystä," Hemuli ajatteli surullisena,
"Eilen oli liian kuumaa ja nyt on liian märkää."
Ei maatalousyrittäminen ole mikään kuoleva ala ja jatkuvaa kärsimystä rankkasateen ja tilatarkastuksen välillä. Suurin osa hetkistä on kait hyviä ja työllä merkitys. Näkee tekemisensä tuloksen konkreettisesti siilossa, eikä pelkkänä lukuna heijastettuna kokoushuoneen seinälle. Elämäntapa. Sitähän se on.

Tervetuloa siis blogiini, joka liikkuu maatalouden, yrittämisen ja maalla elämisen ympärillä. Ollaan kuulolla! Vanha isäntäkin saa sitten esittää näkemyksensä kommenteissa ;)

Terkuin Maija


2 kommenttia:

  1. Oletpas aika hyvin kuusalla näistä hommista. Kun olen ollut sekä nuori emäntä että nyt vanha, niin tuskin maltan odottaa vuoroani, miniästäni puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan emännän analyysi alkaa olla aika hyvin kuosissa. Enää ei tarvisi kuin uskaltaa julkaista :D

      Poista

Anna paukkua