keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulukalenteri: Luukku 16

16.12.2015

Joulustressi kuplii pinnan alla


Tänä vuonna olen päässyt ensimmäisen kerran kokemaan joulustressiä, sellaista kokonaisvaltaista, joka vyöryy päälle sitä mukaan, kun adventtikynttilät jäävät jälkeen ja luukut hupenevat. Mieleen hiipii pelko, että voi oikeasti olla, etten ehdi ostaa kaikkia lahjoja, pestä saunaa, leipoa pipareita tai tuulettaa peittoja. Voinko luottaa, että joulu tulee silti?

Loputtoman vilkas 1-vuotias vie terävimmänkin tontun tehokkuuden. On kait pakko laskea rimaa alemmas. Tänä vuonna ehkä joulukoristeista 80 % jää laittamatta, ja saattavat siten säästyä taaperoikäisen tuhovoimalta. Joululeipomuksia saa onneksi valmiina melkein kotikutoisen makuisina. 

Se, että minulla on ollut tiettyjä vaatimuksia jouluvalmistelujen suhteen, ei kuitenkaan saisi myrkyttää kaikkien muiden joulua. Yritän muistaa, että se on vain ja ainoastaan oma ongelmani, jos pesemättömät lauteet ahdistaa. Ketään muuta se asia tuskin hetkauttaa. Ainut kenen tonttulakkia voit löysätä, on oma. 

Olisi ihana uppoutua tekemään joulua kaikessa rauhassa, kuten joululehdissä tehdään. Velloa pyhät siistissä kodissa, mutta lohtua tuo tieto siitä, että muissakin perheissä joku tempoo jouluvalot alas, syö kuusenkoristeet ja nakkaa joulutortun koirille, jotka murustavat sen sohvalle. Joululehdessä kerrottaisiin "Sohva on Askon mallistosta, mutta peitetty perintölakanalla. Lakanassa ei ole kakkaa (kait), vaan sen on stailannut luumuhillolla Limppu & Korkki."

Joulu on kuitenkin tasapuolinen kaveri. Se tulee yhtä varmasti heillekin, joilla jäi joulukortit kirjoittamatta, tortut paistamatta ja uuni pesemättä. Joulu, täällä me odotamme, raivaa itse itsellesi tilaa, ja tervetuloa! 


4 kommenttia:

 1. Jokos on kuusi haettu metsästä valmiiksi? Sehän kuunkierron mukaan pitää hakea perjantaihin mennessä. Muutoin ei pysy neulaset kuusessa. Näin mulle vanhakansa valisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikä! Enhän mää oo osannu kuuta lukea tämänkään asian suhteen, vaikka tosin veikkaan, että ne neulaset tulevat kohtaamaan muitakin uhkia. Ens viikolla olis tarkoitus hakea.

   Poista
 2. Oikominen jouluvalmisteluissa kostautuu. Yhtenä vuonna yritin oikaista ja ostin lanttulaatikon valmiina. Se oli pahaa, vaikka juuri koskaan minä en salli ruoasta niin sanottavan. (Tänä vuonna meillä ei ole tarjolla lanttulaatikkoa lainkaan.)
  Joulukoristeita sen sijaan on, ehkä jopa enemmän kuin koskaan ennen, koska lapsista on hauska leikellä paperia. Punaisesta tonttuja ja valkoisesta lumihiutaleita, ja ne kaikki ripustellaan johonkin sinitarralla.

  Pipo on löysätty, todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuli vähän pelko persuuksiin, ku ajattelin laatikoiden suhteen mennä Saarioisella ja tuunata niitä vähän. Ajattelin, että pääsisin minimivaivalla hyvään lopputulokseen, vaan voi olla virhe..

   Tuota määki odotan, että sitte isompana tämäkin termiitti ymmärtää koristeiden päälle ja voidaan yhdessä laittaa :)

   Poista

Anna paukkua