perjantai 1. tammikuuta 2016

Maalaiset televisioon

Kuva: Nelonen
Olen kokenut herätyksen, jonka nimi on Suomen huutokauppakeisari. Kyllä, katsoin jouluaattoiltana parhaaseen katseluaikaan, kun Aki Palsanmäki tilasi televisiossa appelsiinimehua espanjaksi. Selaan joka ilta televisiota epätoivon vimmalla "Eikö täältä tosiaan tule Huutokauppakeisaria?!". Ennen en moista ohjelmaa vilkaissutkaan. Ajattelin, että en ole a) kiinnostunut vanhoista romuista b) kiinnostunut huutokaupasta. En tiedä miten se vahinko kuitenkin kävi, että päädyin ohjelmaa katsomaan ja nyt en voisi elää ilman.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ohjelmassa huutokauppapariskunta Aki ja Heli Palsanmäki kiertävät ensin autolla ostamassa romuja, sitten tavarat huutokaupataan ja lopuksi ynnätään tuliko plussaa vai miinusta. Ei taidokkaasti leikattuja henkilöhaastatteluja, ei shokkipaljastuksia, ei paljasta pintaa (mitä nyt Aki Palsanmäen käsivarret on esillä hihattomassa puserossa) , eikä juonittelua. Ja kansa rakastaa.

Ei varmasti televisiopomot arvanneet mihin kultasuoneen iskivät Huutokauppakeisaria suunnitellessaan. Sehän se ongelma onkin. Televisioväki ei tunnu tajuavan, että aivan tavallinen on monesti se, mitä me mielellämme katsoisimme. Monella maalaisella, joka ei oikeastaan yhtään halua televisioon, on siellä tuhat kertaa enemmän annettavaa, kuin sillä helsinkiläisellä "media-alalla olevalla", jonka koko elämä on tähdännyt siihen, että pääsisi sinne televisioon.

Ensimmäinen, toinen ja kolomas kerta!
Palsanmäen Helilläkin voitaisiin korvata monessa ohjelmassa se kirurgisesti kokoon kursittu 50 kiloinen seksimimmi, jonka persoona on puristumaisillaan ulos kaula-aukosta. Ei sillä, ei seksipomminkaan roolia voi väheksyä. Siinä hommassa joutuu varmasti uhraamaan paljon omaa mukavuuttaan, eikä ainainen pierun pidättäminen ole niissä uhrauksissa edes pahimmasta päästä. Mutta jotakin niin virkistävää on tavallisessa ihmisessä. Palsanmäet eivät osaisi esittää mitään, vaikka yrittäisivät. 

Sama ilmiöhän näkyi vuoden 2014 Linnan juhlissa, kun kansa rakastui sotaveteraani Hannes Hynöseen. Mediaväki sai huomata, että se juhlien kirkkain tähti löytyi julkkisväen sijaan sieltä tavallisten vieraiden joukosta. Itsenäisyyspäiväjuhlissa nimittäin on median edustajilla, Yleä lukuun ottamatta, vain yksi mielenkiinnon kohde: no ne julkkikset. Sitten on ne muut vieraat, jotka nyt jostain syystä on juhliin kutsuttu, mutta antaa olla. Siinä jää monta palsanmäkeä ja hynöstä huomaamatta, ja ehkä hyvä niin. Se tavallinen maalainen kun ei kesyynny, vaikka kuinka kameralla osoitettaisiin, vaan tekee ja sanoo, mitä tykkää.


6 kommenttia:

 1. Ite oon vahannu jo melkein pari vuotta sitten. Jotenkin noihin letkeisiin kommentteihin vaan jää koukkuun. Samat jaksot pitää kattoa tv:stä useampaan kertaan ja vielä netistä lisää.
  Pitkästä aikaa parhaat naurut sain muutama viikko sitten kun joku mies kysyi Akilta onko heillä lapsia, johon Aki pokkana vastaa että:ei ole, minä lasken lakanalle 😂
  Toiset "maalaissarjat" joita on tullu varattua viime aikoina on Ylläs ja toinen jonka nimee en muista mutta se kertoi Itä-Suomeen takaisin muuttaneista entisistä nuorista, tunnarissa oli kuvassa piirretty Valmet 703 ja tunnussävelmän esitti Huojuva Lato.
  Toisaalta jos näitä maalaissarjoja olis kovin paljon niin kokis kai nekin inflaation kuten ei viitti katella erään mitään Martina ja hengenpelastajiakaan tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oon herännyt näin myöhään: Mulla on vielä paljon katsomattomia jaksoja! On kyllä niin virkistävää katsoa semmoista, joka sanoo, mitä mieleen tulee, eikä kiillota kuorta koko ajan. Huutokauppakeisarista olisin kaivannut DVD-boksia, kun oon niin vanhanaikainen, että haluaisin katsoa ne levyltä & telkkarista, enkä mistään vekottimesta. Mutta ei niitä vissiin ole olemassa, kun google ei löytänyt.

   Nyt en hoksaa, että mikä sarja tuo Itä-Suomeen sijoittuva vois olla. En siis ole katsonut, mutta täytyypä tutustua!

   Sitten fiktiivisten sarjojen osalta odotan sitä kesällä kuvattua maalaissarjaa, jonka nimeä en muista. Pirunpelto ja Taivaantulet kun tuli katsottua, niin odottaisin tästä korvaajaa niille. Kantrissa oli juttua aiheesta.

   Ja ei makeaa mahan täydeltä, se on totta. Joskus vaan tuntuu, että niitä samoja about kolmea naamaa täytyy kierrättää joka ohjelmassa.

   Poista
  2. Piti googlata ja löytyyhän se sarja. Se oli Paluumuuttajat, ei näy olevan ainakaan areenassa enää katsottavissa.
   Taivaantulet on tullu katsottua kans moneen kertaan.

   Poista
  3. Pitääpä bongailla tuolla nimellä, että milloin ois taas ohjelmistossa.

   Poista
 2. On niin jännä katsoa, mihin se hinta asettuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vielä niin keltanokka, etten tahdo osata yhtään arvioida hintaa etukäteen. Vaan jännää on!

   Poista

Anna paukkua