torstai 21. tammikuuta 2016

Arjen luksusta: Lehden lukeminen

Saunan jälkeen Kodin Kuvalehti, Tupla ja cokis. Parasta itseterapiaa.

Jos pitäisi listata arjen luksushetkiä, niin kärkeen kiilaisi saunan lisäksi lehden lukeminen rauhassa. Siinä saa niin paljon ajateltavaa, inspiraatiota ja mielen lepuutusta pienellä vaivalla. Haluan panostaa siihen hetkeen sen verran, että mieluummin luen lehdet suosiolla myöhässä, kuin kiireellä tai häirittynä. Tästä syystä sain juuri loppuun Käytännön Maamiehen numeron 2/2015, mutta parempi vuoden myöhässä, kuin hätiköiden.

En ymmärrä niitä puheita, että lehtien lukeminen olisi katoamassa tai muuttumassa vempaimien varaan. Ei ainakaan meillä. Pyh ja pah, painettu lehti, paras lehti. 

TÄMÄN HETKEN TOP3 LUKEMISTONI
- Kodin Kuvalehti
- Kantri-liite (Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite)
- Käytännön Maamies

Kodin Kuvalehti kiilaa kärkeen siksi, että siinä on niin elämänmakuisia juttuja, ettei voi kuin ihailla toimittajien taitoa. Lisäksi se on rauhallisen ja ammattimaisen näköinen ja antaa pintaraapaisuja enemmän ajateltavaa. Sellainen yliprovosoitu hömppä siitä onneksi puuttuu.

Kantri-liite pääsee kärkeen, koska käsittelee maaseutua niin raikkaasta kulmasta. Siinä on aina juttuja oikeista maaseudun ihmisistä ja läheisesti kerrottuna, että melkein, kuin itse tuntisi ko. henkilöt. Plussaa erinomaisista kolumnisteista.

Käytännön Maamiestä ollaan tilattu vaihtelevasti, mutta oon ruvennut laskemaan, että taitaa olla näistä alan lehdistä paras. Haastattelut eri tiloilta on aina tosi syvällisesti tehty eli kerrottu ihan talouden tunnuslukuja myöten faktat, joten ei voi kuin kiitellä sekä toimittajia, että haastateltavia avoimuudesta. Aika paljon nautatiloihin liittyvää juttua, mutta luen yleensä nekin, koska ovat kirjoitettu niin, että avautuvat asiaan perehtymättömällekin. Sopivasti infoa ja sitten näitä tilajuttuja, joiden lukeminen on helppoa.

Kirjojen lukija minussa on kadonnut kokonaan, koska siihen ei tunnu nyt olevan oikeen resursseja. Joskus niitäkin tuli luettua ja sillä on varmasti ollut paljon vaikutusta oman kirjoituskielen syntyyn.

Ajattelin tänä vuonna kirjata ylös, jos luen lehdestä oikein inspiroivan tai mietityttämään jäävän jutun ja koota niitä tänne blogiinkin aika ajoin. Nyt on jo ainakin mielessä ja tallessa Maaseudun Tulevaisuudessa ollut artikkeli otsikolla "Kuka ryhtyisi hommiin?", jossa tulevaisuudentutkija Tuomas Kuhmosen ajatuksia maaseudun tulevaisuuden eri vaihtoehdoista.

Ja kyllä: Vaikka yritän alinomaan peitellä uteliaisuuttani, olen innokas kuulemaan oman TOP3-lukemistosi, oli ne sitten hömppää tai ammattiasiaa. 

Muuta aiheeseen hatarasti liittyvää:

http://viranomaisenvalvoma.blogspot.fi/2015/02/nain-saavutat-onnellisen-elaman.html

14 kommenttia:

 1. Kirjojen luku on ollut pikku tauolla mullaki: se Pekka Herlinin elämäkerta, jota olisin mennyt hakemaan perjantaina lokakuussa 2010, jolloin en sitten päässytkään kirjastoon vaan lähin synnärille, tuli luettua joulunpyhinä 2015.

  Jokapäiväinen top ykkönen on Kaleva, aamujakelussa kotona ennen mihinkään lähtöä. Kuukausittainen top on Metsälehti ja Metsälehden makasiini työpaikalla luettuna. Kotona Maastullia ja Kantria sen verran kuin ehtii, yleensä viikon lehdet samalla kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ihanaa, että viis vuotta ei kalahda missään :D Oliko muuten kuinka rankka kirja?

   Meille tulee Kaleva niin myöhään, etten oikein jaksa sitä kahlata enää alkuillasta. Vanha isäntä lukekoot ja raportoikoot, jos on jotain tähellistä. Ilmaismetsälehdet selaan velvollisuudentunnosta, ettei menis mitään oleellista ohi.

   Poista
  2. Koneen ruhtinas oli ehdottomasti lukemisen arvoinen. Vähemmän siltä kantilta kuinka paljon lapset kärsivät isänsä alkoholinkäytöstä, enemmän siltä kantilta miten liikkeenjohdollisia päätöksiä tehdään. Johtamisen oppikirjana mä siitä alunperin kiinnostuinkin.

   Poista
  3. Joo, se puoli muakin alkoi kiinnostaa. Alkoholismin vaikutus perheeseen on niin rankkaa kamaa, että hyvä kuulla, että ei ole kirjan pääsävy. Tämä siis otetaan munkin viiden vuoden tavoitekirjaksi!

   Poista
 2. MT:n Kantri -liite myös omalla lukulistalla sitten...oho. Eipä tuota tule luettuakaan muuta kuin MT, Kantri, Kaleva ja joskus selaan Koneviestiä. Käytännön Maamiestä täytyykin alkaa lukemaan, koska peijakas olin voittanut sen vuosikerran! :) Agrologi-lehtikin tupsahtelee laatikkoon tasaisin väliajoin, senkin luen läpi, mutta harvemmin syvennyn siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koneviesti on ollu viime aikoina vähän laimea. Uhkailin jo laittaa sen tauolle, mutta tuli soraääniä. Hyvä tuuri, kun voitit KM:n! Pellervo on kans ihan hyvä, mutta KM meni kumminki ohi.

   Poista
 3. Tällä hetkellä ykkösenä on Kotivinkki, kakkosena KM, jaetulla kolmossijalla Novita ja Suuri Käsityö.

  Maaseudun Tulevaisuuden silmäilen silloin tällöin (joskus parinkin viikon lehdet jää lukematta), mutta sentään Kantri tulee kahlatuksi lähes poikkeuksetta aina. Nauta lehti selataan kyllä, mutta Koiramme lehti saattaa jäädä minun toimestani avaamatta kokonaan.

  Aikamoiset pinot lehtiä kertynyt taas rästiin... Ehkäpä joku ilta telkkarin tölläämisen sijaan pitäisi kahlata vaihteeksi lehtipinkkaa läpi. Kenties sunnuntaina jalkakylpy ja lehden luku voisi olla päivän suunnitelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnuntain suunnitelma kuulostaa hyvälle! On se ihan mukavaa, kun saa lukea rauhassa ilman, että vaan "suorittaa" sitä pinoa matalammaksi.

   Kotivinkkiä tilasin joskus, mutta siitä on hujahtanut varmasti monta vuotta. Vois kokeilla irtonumeroa taas vaihteeksi.

   Poista
 4. Vauvalehti on ihan ykkönen. Toisena on sitten kaikki söpöt lastenlehdet, kuten Hevoshullu, Villivarsa, MyLittlePony jne jne. Yhtään lehteä en ole tilannut, ellei lasketa yhdistysten jäsenlehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää en muuten ikinä oo lukenu Vauvalehteä! :D Se voi olla mun mielenterveyden kannalta parempikin. Villivarsa tuli mulle junnuna. Se oli ihan paras!

   Poista
 5. Suomen Luonto, Maaseudun Tulevaisuus ja Kodin Kuvalehti taitavat olla ne suosikkilehdet. Joskus luin aktiivisesti Soundia, mutta jotenkin olen tympääntynyt siihen näin vuosien saatossa.

  Kirjoja luen koko ajan, mielummin faktaa kuin fiktiota, mutta nyt on päässyt mopo karkaamaan käsistä: Eeva Joenpellon Lohja-sarja on ahmaissut mukaansa pelottavan tiukasti. Faktaosastolta meneillään on Kustaa H.J. Vilkunan teos Juomarien valtakunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohja-sarjaa googlettelin ja sai blogeissa ainakin paljon hehkutusta. Se vois olla yks mielenkiintoinen luettava, jos tulis sellainen aika, että vois ajatella kirjan lukemista.

   Poista
 6. Aku Ankka on ykkönen.

  Kakkossijasta onkin hiukan suurempi taistelu.
  KM, TM, KV ja Hämeen Sanomat nyt mainitakseni, jotta tulee TOP3 lista täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetkinen, miten Aku Ankka ei oo saanut sijoituksia jo aiemmin?! :O

   Poista

Anna paukkua