torstai 30. huhtikuuta 2015

Kevät tuo maajussille menohaluja

Nyt eletään näillä leveyksillä ja turvemailla kituviikkoja. Koko ajan on se karmea tunne, että toiset jo kyntää, kylvää ja kohta varmaan puikin ja me vaan odotetaan, odotetaan ja odotetaan. Kauhea kiire. Nyt alkaa TOUKOKUU! "Ei hemmetti, joko tuo naapurikin lähti kylvämään?! Huh, on sillä kyntöaura vielä perässä." Vanhat käppänät toteaa, että "Rauhoitu!". 

Auta armias, jos joku kysyy näinä päivinä, että "Joko teillä on kylvöt tehty?"! Se on selvä vihje, että ois ne pitäny olla jo tehty, vaikka kysyjä tietäisi maataloudesta yhtä paljon, kuin allekirjoittanut kirkkouruista. 

Kylvöt on vaan semmoinen rutistus, että siihen haluais heti iskeä kiinni, eikä odotella tumput suorana, kun aurinkokin paistaa. Nuoruuden vimmassa sitä ollaan kuin varsat laitumessa, vaikka järki ja ikäihmiset sanoo, ettei kannata mennä liian aikaisin. 

Tosiasiassa tässä ehtii kulua vielä pitkään ennen kuin oikeasti kylvetään. Kannattais tän tempoilun sijasta keskittyä oleelliseen, kuten tukihaun viimeistelyyn. Vieläkin on omalta osalta melko monta asiaa silläkin rintamalla kysymysmerkkinä. 

Vähän ehkä ahdistaa. 

4 kommenttia:

 1. Jotenkin arvelen, että vaikka miten täsmäis, niin jokaikisen lohkon kylvöaika ei ikinä osu optimiin. Meillä päin ne on nimenomaan vanhat isännät, jotka pellolle hätyyttää. Vaikka olis miten märkää, niin aloittaa pitää.
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai vanhat isännät on siellä vielä niin virkkuja :O Itellä on niin vähän kokemusta, ettei noiden ajoitusten kans vielä osaa kikkailla, joten silloin mennään, kun pystytään ja mielellään melko vauhdikkaasti kaikki valmiiksi.

   Poista
 2. Nää on näitä.. Niin moni asia vaikuttaa, kuten lohkojen maalaji, pellon kunto, kylvettävä kasvi, kylvettävä pinta-ala, tuotantosuunta jne. Itse jaksan vielä hämmästellä toisten viljelijöiden suusta kuultuna kommenttia; jos tarttee paripyörät olla traktorissa, niin ollaan liian märässä liikenteessä. Meillä ainakin käytössä aina, erityisesti estämään maan tiivistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota paripyöristä sanottua määkin kelailin tänä vuonna, kun tehtiin kylvöjä, että kyllä ne laitetaan joka tapauksessa.

   Tämä vuosi nyt meni miten meni. Tätä kirjoittaessa vielä poutaa odottelin. Sitä ei sitten tullutkaan. Paikoitellen oli liian märkää, että olis voinut hyvin mielin kylvää, mutta kun on sovellettava tilanteen mukaan. Mutta ihan oon tyytyväinen olosuhteet huomioon ottaen.

   Poista

Anna paukkua