torstai 9. huhtikuuta 2015

Eviran kirje ei vaalipuheita kumartele

Postilaatikolla koettiin jälleen jännittäviä hetkiä. Kaleva, Koneviesti, laskuja, laskuja, laskuja ja EVIRAN KIRJE *klunks*. Kuori kiireenvilkkaa auki ja pika-analyysiin ennen kuin pumppu pomppaa lopullisesti väärään rytmiin. Tämä kirje oli onneksi vaaraton yksilö: Viljelijäkirje luomutuotannon valvonnoista 2015.


Kirjeessä kerrottiin, että valvontamaksut nousevat noin 10%. Blaah. Se käytännössä tarkoittaa taas ainakin yhden hehtaarin kohdalta luomutuen haihtumista taivaan tuuliin. Noo, se on elämää, eikä sen perään jaksa itkeä. Sen sijaan hinnan noston syy mietityttää: Uudet vaatimukset. 

"Merkittävin syy maksujen korottamiseen on viime vuonna voimaan astunut EU-lainsäädäntö, joka velvoittaa tarkastuslaitokset ottamaan merkittävän määrän näytteitä luomutuotannossa kiellettyjen tuotantomenetelmien ja aineiden jäämien havaitsemiseksi luomutuotteista. Tähän asti näytteitä on otettu harvoin ja lähinnä epäilyyn perustuen." Näitä näytteitä ei tulla ottamaan luomutarkastuksen yhteydessä, vaan erillisillä käynneillä. 

Taidan loppuillan hivellä korviani kuunnellen vaalipuheita byrokratian vähenemisestä. Ne talkoot kun tuntuvat etenevän aivan odotetunlaisesti: Ei mitenkään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna paukkua