sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Kompostori tuli taloon

Kokemukseni kompostoreista on yläasteen kotitaloustunneilta, jolloin haisevaan kompostiin biojätteitä viedessä päätin, että semmoista sonta-astiaa en ikinä halua tänne löyhkäämään ja rottia kosiskelemaan. Mutta. Nyt olen kääntänyt takkia ja ostaa täräyttänyt kompostorin, tarkemmin sanottuna Biolanin pikakompostori 220eco:n.

Prosessihan lähti liikkeelle siitä, että kuntaamme tuli hartaan odotuksen jälkeen muovinkeräyspiste, jonne aloin toimittamaan muovijätteet. Koska kierrätän lasin, metallin, kartonkijätteet, palavat jätteet, paperin ja nyt muovin, sekajäteastian sisältö alkoi olla 95%:sti biojätettä, jota meillä tulee hävettävän paljon. Biojätettähän ei saisi oikeasti laittaa tuohon ns. sekajäteastiaan, joten tämä systeemi nyt ei oikein toiminut. Sain vinkin lämpökompostorista, jolla voi kompostoida ympäri vuoden ja koska yllättävän monelta tuttavaltani kompostori löytyi, päätin, että tätä härkää tartutaan nyt sarvista.

Vertailin kompostoreja netissä ja päädyin Biolanin malliin sen saamien arvostelun perusteella. Siitä oli myös kaikki tarvittava info saatavilla. Näin kattavaa pohjatyötä en muuten ole tehnyt yhdenkään konekaupan kohdalla, mikä tietenkin on hieman arveluttavaa, mutta näin vakava takinkääntö vaatii perehtyneisyyttä. 
Nyt tässä sitten eletään jännittäviä aikoja, kun selviää voiko kompostorin käyttöä aloittaa talvella ilman jäätymistä ja miten paljon huolta ja rakkautta tämä vaatii. Jännittävin mielin ajattelin huomenna tehdä ensimmäisen jätesiirron kompostorin kitaan. Raportoin jahka alkuinnostus on hieman haihtunut ja voin realistisesti arvioida tilanteemme. Siihen saakka nautin alkuhuumasta, johon realismi ei ulotu.

6 kommenttia:

 1. Hei Maija, onpa hieno kuulla, että olet hurahtanut kompostointiin! Näin syksyllä kun aloittaa, niin menee jonkin aikaa, että jäte alkaa lämmetä. Muista lisätä riittävästi kuiviketta aina, kun viet biojätettä, niin kompostoitumisen alkaessa pieneliöillä riittää happea eikä kouluaikoina kohtaamasi epämiellyttävä haju pelmahda kompostorista. Kiva kuulla kuinka lähtee sujumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä, yritän olla säästelemättä kuivikkeen kanssa. Alle laitoin sitä niin reilusti, että alkoi huolettaa kuinka äkkiä se astia on täynnä. Laitoin sinne sisälle vielä suljetun pullon, jossa on kuumaa vettä, mutta se saattoi olla ihan turha keksintö :D Erittäin jännittävää tämä on, toivotaan menestystä!

   Poista
 2. Teil on vissiin 3-5 henkilöö asumassa?

  Ainakin yhden hengen biojättellä on täällä sama kompostori jäätynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä on 4 hlöä, ja hävikki hävettävän runsasta. Mutta silti tuo jäätyminen on minusta aika konkreettinen uhka. Onko sulla löytyny mitään ratkaisua?

   Poista
  2. Ei ole tullut mietittyä jäätymisen estämistä, kun omat jätteet talven aikana ovat mahtuneet kompostiin.

   Toisaalta jätemäärähän teillä on varovasti arvioituna kolminkertainen, joten saiskohan teillä komposti riittävästi polttoainetta.

   Poista
  3. Raportoin, kun alkaa olla useampi viikko takana. Tällä hetkellä lämpötila on noususuunnassa, koska lauhtui niin paljon. Jätettä vien päivittäin ja laitan kuiviketta joka kerta.

   Poista

Anna paukkua