lauantai 3. lokakuuta 2015

Hirvenlihan käsittely sokkona

Elämme sitä vaihetta vuodesta, että hirvenlihaa pölähtää mökkiin. Mullahan ei niihin lihoihin varsinaisesti ole osaa, eikä arpaa, mutta niiden sijoituspaikka vain tuppaa olemaan täällä. Mulla ei myöskään ole lihamestarin koulutusta tai laajamittaista työkokemusta teurastamolta, joten lihan käsittelytaidoissa olisi petrattavaa.

Hirvenlihastahan saisi aivan käsittämättömän hyvää ruokaa, jos osaisi valmistaa. Joku kermainen lihapata, punaviininen riistakastike tai pitkään hautunut paisti uunijuureksilla, oijoi. Vaan koska olen erikoistunut myöntämään kaikki heikkouteni täällä blogissa, niin kerrotakoon sekin, että onhan mulla niitä lihakimpaleita pakastimessa, mutta ostan naudan paistisuikaletta kaupasta, kun no, en oikein tiedä, mitä niillä kimpaleilla tehtäisiin.

Kaiketi niillä eri muotoisilla ja kokoisilla kimpaleilla on eri käyttötarkoitus ja tapa leikata ne. Valittevasti mulla ei niistä hommista vaan ole tietoa, joten saatan sujuvasti sipeltää sisäfileen paistisuikaleiksi ja paistaa jänteet pihveiksi. 

"Leikkaa lihassyiden kulkusuunnan vastaisesti" ei tarkoita käytännössä mitään, kun lihassyyt menevät kimpaleissa sinne tänne, kuin eurot Hulluilla päivillä. "Leikkaa kalvon molemmin puolin" tuskin onnistuu kirurgillakaan. Jo netin ohjeita lukiessa touhu vaikuttaa lähes mahdottomalta, että ei välttämättä olekaan niin huono idea viuhua puukolla lihakasaa kohti sokkona.

12 kommenttia:

 1. Minä en ole vielä päässyt kokeilemaan osaisinko edes valmistaa, jostain syystä meidän pakkasesta ei löydy kuin nautaa. Hyvää tuo hirvikin olisi, ainakin ne kerrat on maistunut herkulliselta, kuin toisen tekemänä olen päässyt syömään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun pääsis jonku riistakokin patojen ääreen, nams!

   Poista
 2. Yläasteen käksänkirjasta lunttasin aluksi kun siirryin pois jauhelihasta... ja kaupan lihatiskillä häpeilemättömästi kysymällä ja tuijottamallakin oppii yllätävän paljon ;) nimimerkillä näinmeillä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seki muuten vois olla hyvä, ku seurais joskus ajatuksella sen ruhon käsittelyä ja sitte opiskelis käyttötarkoituksia kirjasta.

   Poista
 3. Hirvenlihakimpaleisiin, joista en oikein tiedä, mitä ne on, toimii tämä resepti: Lihamyllyllä jauhelihaksi, sekaan sipulikeittoainekset, kananmuna ja purkki kermaviiliä. Paistetaan pihveinä tai lihapullina.
  Eräänä päivänä mun esikoinen näytti Kalevan kannesta jauhelihapakettia, että sun pitäis äiti ostaa noita, niin ei tarttis käyttää sitä pahaäänistä konetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tulee aina pussillinen jauhelihaa ja pussillinen muita paisteja (?), niin siks oon yrittäny hyödyntää ne isompana. Eli laittanut pakastimeen odottamaan :D

   Poista
 4. kääk! Miksi tuo homma sinulle annettiin? :D Miksei herrat paloittele itse? :D Itse täytynyt oppia eri eläinten ruhojen osia ja sitä, miten ne valmistetaan jne. mutta onneksi en itse ole vielä paloitellut. Lahtauskin onnistuu yhdestä eläinlajista, mutta se paloittelu.. onneksi sen tekevät muut ja ammattilihanleikkaajat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mulla on hyvä palvelu, kun tulee valmiina kimpaleina kotiovelle saakka nämä lihat. Nämä talon hirvenjahtaajat yleensä tuppaa vain silloin olemaan cityssä, niin mulle jää se lihamestarin osa :D

   Poista
 5. Jaakko Kolmonen, Hirvieläinten paloittelun ABC. Mielenkiintoinen opus myös tällaiselle ihmiselle, joka on paloitellut hirviä siitä asti kun puukko on kädessä pysynyt. Muutenkin Kolmosen tuotantoon kannattaa tutustua, riistareseptejä vaikka muille jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Tuo opushan taitaa olla vastaus mun kaikkiin ongelmiin! Se on saatava käsiin heti.

   Poista
 6. Käytännön vinkki: hirvenlihasta voi tehdä kaikkea mitä naudastakin :-) Maustaminen kannattaa säätää "oman maun mukkaan". Ja se lihanleikkaus ei ole mitään rakettitiedettä; jos ei onnistu ensi yrittämällä ihan ensiluokkaisesti, sitten tehdään paremmin seuraavalla kerralla! Löytyy sieltä lihassyyt ja kalvot sun muut kun vähän katselee ja kokeilee... Kuulostat niin reippaalta naiselta, että varmasti onnistuu :-) Tsemppiä!

  Mummo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tein viikonloppuna kastiketta niistä sipeltämistäni suikaleista ja taidan tehdä ensi viikonloppuna uudelleen! Ei se auta, kun antaa mennä vaan!

   Poista

Anna paukkua