keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Älä lyttää ketään somessa

Sosiaalinen media on pelottavan voimakas media, jota suurin osa käyttää ilman minkäänlaista kritiikkiä. Pelottavinta siellä on hurmioitunut massa, joka vuodattaa siellä kaiken kokemansa vääryden julkisena ja jakaa toisten "kauhukokemuksia" silmät sokeana. Missään vaiheessa kukaan ei ota vastuuta siitä, onko tarina yksipuolinen, onko tarina totta, loukkaako tarina jotakuta. Siellä ollaan näppäimistöjen takana vauhkoontunutta voimaa, josta kukaan ei ole vastuussa. Somessa jokaisen oma näkemys on tosi.

Yksittäiselle yrittäjälle somen lyttäyskampanja voi koitua kohtaloksi. Samaa se voi tehdä myös yksittäiselle työntekijälle. Julkisesti kirjoitettu reklamaatio, haukkumistarina tai valheellinen ilmoitus lähtee leviämään ilman, että sen kohde pystyy asialle tekemään mitään. Julkinen reklamaatio pannaan liikkeelle ilman, että itse kohteelle annetaan palautetta, tilaisuutta hyvittää mahdollinen virhe tai kertoa omaa puoltansa tarinasta. 

Oman yrittäjätaipaleeni aikana olen toimittanut puutteellisia tilauksia, mukana on ollut eriä, joiden laatu on osoittautunut puutteelliseksi, asiakaspalvelutilanteissakin olen epäonnistunut. Nämä asiat olen kuitenkin saanut hoitaa yhdessä asiakkaideni kanssa. Julkiseen rovioon joutuminen olisi vienyt kaiken.

Muistan nuoruusvuosilta, kun työskentelin tiskarina ja sain reklamaation, kun lounaslinjaston tarjottimet olivat tiskin jäljiltä märkiä. Sekin, pieni moite, jäi mieleen ja sen jälkeen ei allekirjoittaneen keittiöstä ole astiat märkänä lähteneet kenenkään kynsiin. Harmittaa niiden nuorten puolesta, jotka työuraansa aloittelevat ja joutuvat julkiksen lynkkauskampanjan uhreiksi. Se jättää ikuisen arven.

Pliis, älä oikeasti jaa hyvää hyvyyttäsi kaikkea paskaa somessa. Lyttäyksen kohdekin on ihminen, yritys jonkun elämäntyö, joku ilmoitus silkkaa valhetta tai kiusantekoakin. Älä usko kaikkea. Ja itse voit omat vääryytesi hoitaa suoraan kohteen kanssa.

Kupla näyttää toiselta puolelta aivan eriltä.


2 kommenttia:

 1. Joskus itsekin mietin, eikö ihmisillä ole ollenkaan harkintakykyä. On jopa pelottavaa, miten helposti esimerkiksi Facebookissa tällaiset viestit leviävät. Kyllähän meille nuorille on yritetty vähän medialukutaitoa opettaa koulussa, mutta ei sekään ole ollut riittävää. Vanhemmat sukupolvet eivät ole saaneet sitäkään vähää.


  Tykästyin blogiisi heti, kun löysin sen vähän aikaa sitten. Postauksesi ovat aina päivän piristys. Minulla olisikin sinulle haaste omassa blogissani. Tee se, jos koet sopivaksi. Mutta ei mikään pakko! :)

  http://multadiagnostiikka.blogspot.fi/2015/05/11-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Venla, kiitos viestistä ja haasteesta varsinkin! Mun eka haaste ja vastaan tietenkin ensikertalaisen innokkuudella!

   Poista

Anna paukkua