keskiviikko 11. helmikuuta 2015

8 vinkkiä maatilan turvallisuuteen

Tänään vietetään 112-päivää ja ympäri Suomen on ollut tapahtumia siihen liittyen. Minä vierailin Jokilaaksojen pelastuslaitokseen kuuluvalla Vihannin paloasemalla ja tässä teille tuliaisena 8 vinkkiä maatilan turvallisuuteen. Omalla tilalla suuren tulipalon koettuani nämä asiat tulee väkisinkin mieleen. Kun kokee tarpeeksi ison tällin, niin oppii muistamaan ja rupeaa löytymään aikaa asioiden hoitamiseen.

1. Yleinen siisteys
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole. Pölyä kertyy ja väsyneenä ei jaksaisi aina rutistaa sitä siivoushommaakin. Täytyisi jaksaa.


2. Sähkölaitteiden määräaikaistarkastukset
Tässä kohti mun piti kysyä vähän lisätietoja.. Niin kuinka usein ne pitäis tarkastaa? Kuulemma väh.10 vuoden välein ja valtuutetulla sähkölaitetarkastajalla. Okei, vaatii todellakin perehtymistä.


3. Korjaamojen tulityöpaikat
Soveltuuhan tila ylipäätään tulitöihin? Siellä missä tulitöitä tehdään, ollaan korkeamman riskin äärellä. Sammutuskalusto, valvonta, siisteys, nyt huolella.


4. Opasteet! 
Ei pelastushenkilökuntakaan ajatuksia lue, vaikka hyvät karttaohjelmat käytössä onkin. Merkkaa oikeasti se talosi ja kujasi talonnumerolla niin, että pimeässäkin erottaa. Tämä yksinkertaiselta kuulostava homma nilkuttaa melko monessa talossa ja tulee mieleen siinä vaiheessa, kun pökäle on niinsanotusti housussa.


5. Ensiaputarvikkeita kaikkiin koneisiin
Onpa käynyt niinkin, että pellolla ei ole minkäänlaista ea-välineistöä ja niitä haavoja sitten räkäpaperilla ja villapuseron hihalla yritetään tyrehdyttää. Traktoreihin ja kaikkiin koneisiin jonkinlainen ea-setti mukaan, vähintään laastaria, sideharsoa ja sen sellaista.


6. Pelastussuunnitelma
Kannattaisi tehdä, koska voi olla ensimmäinen kerta, kun tilakohtaisesti niitä riskejä, vaaratilanteita ja ennaltaehkäisyä oikeasti mietitään. Netistä löytyy ohjeita.


7. Kuivaamon sähkölaitetarkastukset
Onko hoidettu? Milloin öljypoltin on tarkastettu? Kuivaamon suhteen täytyy olla aivan järkyttävän tarkkana. Sähkölaitteet toimivina tuntuvat valheellisesti vaarattomilta, mutta sieltäpä löytyy syyllinen yllättävän moneen tulipaloon.


8. Sammuttimet
Älä pihtaile näiden kanssa. Kunnon sammuttimet kuivaamolle, korjaamoihin, halleihin, pannuhuoneisiin, koneisiin(!) jne. Kun tositilanne tulee, ilman toimivaa sammutinta tulee liru pöksyyn. Millä pellollakin sammutat syttyneen moottorin, jos ei ole sammutinta?


Käytä siis aikaasi myös vaarojen ennaltaehkäisyyn. Ollaan tarkkana ku porkkanat, niin ei sattuis mitään kamalaa!


3 kommenttia:

 1. Joko kolmas kerta onnistuisi? Näköjään padilla ei voi kommetoida.

  Valmiiksi pakattu ensiside vaikka haalarin taskussa ois hyvä! Niitä saa apteekista.
  Ja on hyvä tietää, missä itse on. Kyllähän kaikki oman kotiosoitteen muistaa, mutta jos jotain sattuu esim. vaikka pellolla, olisi hyvä osata sanoa muuta kuin että "No siitä Pappilan kasken kohdalta lähtee se peltotie sinne Pitkäselle päin ja siitä vielä eteenpäin". Joo'o, ei sano mitään. Useimmilla nykyisillä älypuhelimella voi katsoa oman sijainnin WGS-koordinaatteina, ja ne olisi hyvä antaa hätäkeskukselle, jos sijainnille ei ole virallista katuosoitetta. Ja opastuksen järjestäminen tällaisiin paikkoihin, jos mahdollista niin pelastushenkilökunta löytyy nopeiten oikeaan paikkaan.
  -Hanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ensimmäinen, jolla on ongelmia tämän kommentoinnin kanssa.

   Tuolta Iphonen kompassista sain jotakin koordinaatteja. Liekkö sitten oikeita?
   Sillon kun meillä oli se tulipalo, niin olin onnellinen, että pidän kännykkää yöllä aina samassa paikassa. Sähköt kun oli menneet, niin en ois kuuna päivänä löytänyt puhelinta käsikopelolla. Toinen mitä hätätilanteessa ei tahdo löytyä, on taskulamppu. Sillekin mulla on nyt vakipaikka ja kaikissa ea-laukuissa on otsalamppu tai taskulamppu. Ei tarvi kummoinen tilanne olla, niin tulee semmoinen kiire-paniikki ja mitään ei löydy.

   Poista
 2. Joo, näköjään iPhoneen on tullut päivityksessä kompassiin ne koordinaatit, en tiennykkään. Ne on just ne oikeat, kun ovat muodossa XX° XX"XX' P XX° XX"XX' I.
  -Hanna-

  VastaaPoista

Anna paukkua