lauantai 6. kesäkuuta 2015

Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin?

Maatilan tehtävistä ylivoimaisesti vaikein on lomailu. Yrittäjäperheessä se vaatii yleensä viikon etukäteisvalmistelun ja viikon jälkihoidon, mutta osoittaa tarpeellisuutensa vasta kaiken vaivannäön jälkeen. 

25 vuotta sitten lomafiilis oli joka päivä!
Kun uupunut pesue siirtyy lomamoodiin, vähemmän on enemmän. Huvituksia, nähtävyyksiä ja hurlumheitä voi olla tarjolla vaikka millä mitoin, mutta niiden kahlaaminen käy enemmän rasituksesta. Parasta lomatekemistä on päätön vetelehtiminen. Lomaseuralaiseni tiivisti asian osuvasti kahden tunnin päikkärien jälkeen: "Nyt olen niin virkistynyt, että jaksan nousta sohvalle!" 


Miksi se lomailu sitten on niin vaikeaa? Siksi, että koskaan ei ole semmoista saumaa, että maailma olisi niin valmis, että siitä oikeasti voisi poistua lekottelemaan. Sellaista hetkeä ei vain tule, että sadunomaisesti kaikki hommat olisivat hienosti reilassa, ettei ole muuta vaihtoehtoa, kuin kirmata lomalle! 


Vaatii aikamoista tahtotilaa ja ilmiömäistä rentoutumiskykyä lähteä lomalle kaaoksen keskeltä. Tai varata kalenteriin lomapäivät laskematta niiltä päiviltä koituvaa tulonmenetystä. Mutta kokeneet kollegat sanovat, että se täytyy oppia. 

Toivottavasti jokaisessa pesueessa tätä lomailun jaloa taitoa tänä kesänä taas harjoitellaan ts. lomaillaan, vaikka väkisin. 


"Voihan sitä lomailla kotonakin" = Buhaha, silkkaa itsepetosta!
Oikeasti on lähdettävä jonnekin pois.
Muuten joku haalautuu halliin tai leikkaamaan ruohoa.

6 kommenttia:

 1. Totta tuo, että kotona ei voi lomailla vaan on lähdettävä jonnekin. Sitä asiaa on monen ei-maanviljelijän vaikea ymmärtää. Mutta se edeltävä viikko ennen reissua ja viikko reissun jälkeen on kaaottinen, kun kaikki pitää valmistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon yleensä lomalle lähtiessä niin kiukkuinen, kun oon laittanut kaikkeni niihin valmisteluihin. Onneksi se sitten äkkiä helpottaa, mutta oon oppinu jo varautumaan, että lähtiessä ja palatessa muutun monsteriksi. Joskus minäkin muka kokeilin tuota kotona lomailua, mutta se kodin ja työn raja on täysin häilyvä, joten ei siitä mitään tule.

   Poista
 2. Hahaa, meillä ei ole viiden avioliittovuoden aikana pakattu autoa yhdellekään lomareissulle ilman riitaa ja huutoa. Eikä varmaan pakata vastakaan.
  Toimihenkilö-palkansaajan silmin pitää myös täysin paikkansa tuo, että jos aikoo olla viikon lomalla, edeltävällä viikolla on tehtävä kahden viikon työt. Parempi viihtyä työssään,kun lomailu on noin vaikeeta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin stressaavaa, kun yrität laittaa kaiken kuntoon, pakata tavarat omasta ja lapsen puolesta, varata yhteiset tavarat, siivota auton, pakata auton, tyhjentää roskikset, tyhjentää jääkaapin, lukita ovet, hoitaa kissan asiat valmiiksi, ja ja ja, ja herrasväki makaa sohvalla ja odottaa, että kaikki on valmista ja lähdetään :D Jotenki se odotus ja stressi on semmoinen kombo, että riitahan siitä syntyy suurella todennäköisyydellä. Kyllä se sitten onneksi aika äkkiä helpottaa. Palatessa mulla kans tahtoo pinna kiristyä. Se arkeen paluu aina varmaan niin ahdistaa.

   Poista
 3. Hahah. Olen kiitellyt sukulaisia siitä ,että lapsi pääsee lomailemaan ja käymään huvipuistoissa ym. mukavaa kesälomailua. Isäntä sanoi, että kyllä me tänä kesänä teemme reissun koko perhe jossa käymme jossain (päivän reissu tai yön yli) Siltikin, stressaa jo valmiiksi, kukas sitten hoitaa hommat sillä välin, osaako se joku ja jos sattuu jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on kyllä sellainen asia, jossa sukulaiset nousee arvoon arvaamattomaan. Kiitollisena saa ottaa kaiken avun vastaan <3

   Mulla iski tänään karavaanarikateus, kun näin seurueen, niin mietin, että "reissaakohan nuokin koko kesän vaunun kanssa. Ovat vapaita ja menevät minne milloinkin sattuu huvittamaan. " Sitten laskin, että milloin pääsen eläkkeelle ja voisin kokeilla samaa :D

   Itellä tästä olis helpompi lähteä, kuin niillä, joilla on esim. elukoita, mutta ainahan siinä haasteensa on. Toivottavasti toteutatte kunnon reissun ja lopputulos olis, että kaikki sujuukin. Sujuu se.

   Poista

Anna paukkua