torstai 27. marraskuuta 2014

Luomuviljely, hyvin tuettua näennäisviljelyä vai taloudellista yhteistyötä luonnon kanssa?

Tällä viikolla on ollut monta mukavaa juttua, joista tänään vuorossa oli Oulun Ammattikorkeakoulussa oppitunti agrologiopiskelijoiden kanssa. Aiheena meillä oli luomuviljely mm. siihen liittyvä byrokratia ja luomuvalvonnat. Teemanahan tämä on niin laaja, että eihän tässä päästy kuin alkuun pohdinnoissa. Onko luomu pelkkää hifistelyä, kun maapallo ylikansoittuu? Onko luomu vain mielikuva vai maistuuko lopputuote paremmalle? Mikä on tukipolitiikan rooli? 

Itse suhtaudun luomuun realistisesti, ilman suurempaa kiihkoa suuntaan tai toiseen. Välillä on hyvä puntaroida omaa näkemystään, oli sitten tavanomaisessa- tai luomutuotannossa. Opiskelijoille mulla ei ole antaa mitään valmiita vastauksia, vaan aihetta pohtia itse ja kokemuksia omalta tilalta. Luomu on taiteenlajina niin vaikea, että voiko sitä edes opettaa? Kun oppikirjojen mukaan tehdyt laskelmat ja suunnitelmat eivät sitten käytännössä aina pädekään ja analyysien tulokset puhuvat eri kieltä kuin silmä pellossa näkee. Näin huonon oppilaan on helppo sanoa, "älä opiskele, vaan koe, näe ja päätä."
Kuvassa tekemämme mielikuvakartta luomuviljelystä. Esille tuli mm. Paperisota, Taudit ja tuholaiset, Luomulla ei ruokita massoja, Hyvät tuet, Lopputuotteet (hyvä maku, mielikuvamainonta, korkea hinta, puhtaus), Ei kasvinsuojeluaineita (rikkakasvit), Mielikuva (ristiriitaista, vahvasti puolesta tai vastaan, onnelliset lehmät), Seleeniongelma, Lannoitus, Viherlannoitus, Ryöstöviljely.    

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Mavi meidän



Mavi meidän, joka olet Seinäjoella
Pyhitetty olkoon sinun virkamiehesi
Tulkoon sinun lisämäärärahasi
Tapahtukoon sinun tahtosi,
niin maan päällä kuin lomakkeissa.
Anna meille tänä päivänä,
meidän joka päiväinen kykymme
laittaa ruksit oikeaan kohtaan.
Ja anna meille meidän virheemme anteeksi,
niin kuin mekin annamme niille,
jotka digitoivat taas alamme uusiksi.
Äläkä saata meitä ahdinkoon,
vaan maksa meille palkkamme.
Sillä sinun on Ely-keskus, tuet ja byrokratia,
monimutkaisesti.
Kiitos.

tiistai 25. marraskuuta 2014

Seinäjoki taputeltu


Terveisiä liittovaltuuston kokouksesta, eiku siis MTK:n organisoimasta tuottajien mielenilmauksesta Seinäjoelta. Ministeri Orpo saateltiin Maatalousvirastoon neuvottelemaan ensi vuoden tukimaksatusten aikatauluista. Neuvottelujen lopputulema ei vielä oikein herätä suuria tunteita. Oli "löytynyt tapa", jolla saadaan järjestettyä LFA-korvauksia maksuun 400 miljoonan erä lokakuulle 2015 (16.10.alkaen) ja loput 200 miljoonaa siirtyvät vuodella 2016. CAP-tuen maksu ilmeisesti jatkossakin 1.12 alkaen.

Kotimatkalla kollegan kanssa juteltiin, että olipas mukava, kun lähdettiin. Aina näistä kokoontumista saa ainakin henkistä virkistystä. Kiitos paikalla olleille ja matkaseuralle täältä Pohjois-Suomen liiton alueelta!






Mavin ylijohtaja Leena Tenhola saapui lavalle yhdessä ministerin kanssa. Neuvotteluissa mukana oli myös kansanedustaja Janne Sankelo. Muilla kansanedustajilla oli ilmeisesti tärkeämpiä juttuja.

Pisteet sille, joka keksi tämän :D

Ylen sivuilla juttua Siirry lukemaan




Seinäjoki, here we come!

Nyt ollaan MTK:n porukalla junassa matkalla Seinäjoelle, missä maa- ja metsätalousministeri on menossa neuvottelemaan ensi vuoden tukimaksujen aikatauluista. Kuulumisia seuraa varmaan illalla, kuulemma "jos oot päässy putkasta" :D  ei vaiskaan, ollaan kilttejä



sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Maanviljelijän/koneyrittäjän puolisoksi ryhtyvä, opiskele nämä



Maanviljelijä ja koneyrittäjä tai muun vastaavan toimen edustajahan on puolisona oikein veikeä tapaus, kun opiskelee muutamat fraasit ja käsitteet ja osaa tarvittaessa suomentaa ne.


1. ”Kohta se helpottaa heti ens viikolla/ens kuussa/kylvöjen jälkeen/täytä sopivalla kohdalla”

Oikea tulkinta: Joo-o, niin varmaan. Helpottaahan se, mutta sen jälkeen ei suinkaan lähdetä lemmenlomalle Pariisiin, vaan sitten siirrytään seuraavaan työvaiheeseen. Kylvöjen jälkeen alkaa rehun teko, aurausten jälkeen alkaa polanteen poisto, polanteen poiston jälkeen alkaa harjaus, se on loputon sarja. Sellaista kuvittelemaasi toimetonta kautta, sitä ei valitettavasti ole olemassakaan. Siitä puhutaan kyllä, mutta sen koittaminen on yhtä todennäköistä kuin, että Jari ”Bull” Mentula lähettää sulle ystävänpäiväkortin.

2. ”Ootko kattonu säätiedon?”

Oikea tulkinta: No herrajestas, etkö muka oikeesti katsonut?! Se säätieto on tarkistettava aina, kesät talvet, ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla. Eikä vaan yhdestä palvelusta, vaan muista katsoa Ilmatieteen laitoksen, Forecan ja norjalaisen versio, ja vertaa niitä. Se säätieto ratkaisee sun elämän. Kyllä se kannattaa katsoa. Ennustaa tulevaa paljo paremmin kuin tarot-kortit.

3. ”Parin tunnin pikkuhomma”

Oikea tulkinta: Myytti, urbaani legenda, ei ole olemassakaan. Varmasti homma teoreettisella tasolla laboratorio-olosuhteissa olisi mahdollista kuuden henkilön työryhmällä suorittaa parissa tunnissa, mutta käytännössä aika-arvioon kannattaa aina lisätä ajomatkat, varaosien hakureissu, puhelimessa puhumiseen käytetty aika, konerikot ja muut x-tekijät. Parin tunnin pikkuhomma kestää aina vähintään 4 tuntia. Siinäkin on aimoannos optimismia.

4.  Spontaani lomareissu

Oikea tulkinta: Jahas, niin missä päin sitä traktoria/kaivinkonetta/muuta hankintalistalla olevaa vempelettä käydäänkään katsomassa?
 

5. Rikkinäinen laite tai kone

Oikea tulkinta: Mittaamattoman arvokas varaosa, ”pienellä laitolla” muuntautuu melkein miksi vain, älä nyt vaan sitä roskiin laita!!!


Tässä ensihätään muutama käytännön tulkinta. Vahvasti epäilen, että jatko-osaa seuraa :D


Ps. Haalaripuku ON sopiva yleisvaate, niin sanottua parempaa pukeutumista, jos se on puhdas! 




Heijastintakki sopii niin arki- kuin juhlapukeutumiseen
, kuva: tyovaate.com








perjantai 21. marraskuuta 2014

Än yy tee, NYT!



Tämä blogi on muhinut päässä pitkään, mutta taustalla. Sen aloittamiseen on ollut aikamoinen kynnyskin. Blogin pitäminen kuitenkin vaatii runsaasti aikaa ja paneutumista, ja kun teemana on maatalous, myös halua puhua omasta elinkeinostaan. Olen kuitenkin tällä taipaleella niin alussa, tilanpitoa on takana kohta 3 vuotta. Maataloustöiden saralla on vielä opittavaa noin tuhanneksi seuraavaksi vuodeksi. Mutta ei tätä blogia kirjoitetakaan kokemuksen syvällä rintaäänellä, vaan kasvinviljelytilaa pyörittävän nuoren naisen äänellä. Niitä syviä rintaääniä jokainen toivottavasti saa sitten kuunnella omissa ympyröissään vanhan isännän suusta ;)


 Maatalousyrittäjän työmaa on yksinäinen työmaa. Siinä ehtii peltotöitä tehdessään miettiä monenlaisia asioita. Lisäksi paljon tapahtuu. Vuoden kiertokulku on myös vaihteleva ja sen jakaminen blogissa on houkuttavaa. Tämän hetkinen ahdinko maatalousyrittäjien keskuudessa on myös taustalla blogin käyntiin polkaisussa. Ehkä jaettu tuska on pienempi tuska.. Oon haeskellut teemaan liittyviä tekstejä, että saisin kuulla muiden mielipiteitä, mutta ei niitä oikein löydy. Onneksi sentään digimaailman lisäksi kylillä näitä asioita voi puida ihan livenä.

Blogin nimi Viranomaisen valvoma voidaan lukea pyllistyksenä tätä systeemiä kohtaan, missä maanviljely tuntuu ammattina uhkaavan koko kansakunnan terveyttä ja tulevaisuutta ja valvonta on sen mukaista. Lappusia ja lippusia täyttäessä ja kirjanpitoa pitäessä melkeinpä kusella käynnistäkin, voi tuntea olevansa aika kaukana järjen käytöstä.

Pelkkää purnausta tästä blogista ei saa lukea. Oikeastaan oon allerginen sille ainaiselle ruikutukselle. Joskus epäilen, että valittaminen on meillä ammattitautina ;)
"Maailmassa ei ole koskaan järjestystä," Hemuli ajatteli surullisena,
"Eilen oli liian kuumaa ja nyt on liian märkää."
Ei maatalousyrittäminen ole mikään kuoleva ala ja jatkuvaa kärsimystä rankkasateen ja tilatarkastuksen välillä. Suurin osa hetkistä on kait hyviä ja työllä merkitys. Näkee tekemisensä tuloksen konkreettisesti siilossa, eikä pelkkänä lukuna heijastettuna kokoushuoneen seinälle. Elämäntapa. Sitähän se on.

Tervetuloa siis blogiini, joka liikkuu maatalouden, yrittämisen ja maalla elämisen ympärillä. Ollaan kuulolla! Vanha isäntäkin saa sitten esittää näkemyksensä kommenteissa ;)

Terkuin Maija