torstai 16. heinäkuuta 2015

Vähemmän on enemmän, myös yrittäjälle


Yrittämisessä varmaankin parasta on ideointi, uuden aloittaminen, ihana jännitys uuden kynnyksellä ja inspiraation vallassa hulluna heiluminen. Sen sijaan asioiden lopettaminen, luopuminen, yksinkertaistaminen ja asioiden aivan maaliin vieminen on sitä työläämpää sarkaa, joka puurretaan loppuun väkisin.


Ja sitä luopumisen tuskaa on viime vuosiin riittänyt, kun olen välillä katkonut rönsyjä niin, että sydämeen on sattunut. Vaan se on juurikin niin, että pääkasvi ei voi vahvistua, jos elättää liian monta sivuhaaraa. Jauhatustoiminta on loppunut, porukka pienentynyt, järjestötoiminta osaltani vähentynyt minimiin, uutta rakennettu ja vanhaa purettu. Tuoreimpana uudistuksena on vanhan isännän 20 vuotta sitten hankkiman meijerikiinteistön siirtyminen uudelle aikakaudelle, uusien omistajien saattelemana. Oma keskittyminen saa nyt olla viljelyssä.


Kun omaa innostujan luonteen, tulee liikaa haluttua kaikkea. Haluaa olla mukana niin monessa, kaikkialla, koko ajan. Lopputulos on olla kaikkialla vähäsen, muttei kunnolla missään. Mutta tuottavaa se ei näyttäisi olevan. 


Luopumisentuskan jälkeen tulee helpotus. Näin tämän kuului mennä. Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. 


Muuta aiheeseen liittyvää:

http://viranomaisenvalvoma.blogspot.fi/2015/03/byrokratiaan-vasynyt_14.html

4 kommenttia:

  1. Toi on niin tosi. Sitä haluaisi osata kaikkea. Innostuu kaikesta. Opettelee alkeet vähän kaikesta. Takaraivossa kuitenkin jyskyttää se todellisuus, että vaikka tietää tosi monesta asiasta tosi paljon, mutta loppujenlopuksi tietää tietävänsä vain pintaraapaisun. Tieto lisää tuskaa. Mitä enemmän sitä opiskelee, sitä enemmän tietää, miten vähän loppunenlopuksi osaakaan. Taidot ja lahjat riittäisi pitkälle, jos vain ymmärtäisi keskittyä siihen yhteen asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nytkin ois sata asiaa, joihin löytyisi intoa, mutta koitan pysyä aisoissa, koska tässä on ollu viime vuosina ihan liikaa kaikkea ja se on jo kertaalleen huonoksi havaittu.

      Poista
  2. Ja sekin on niin totta, että kun liiketoiminta rönsyilee usealle toimialalle, toiminnan kannattavuus ei kasva työmäärän kanssa samassa suhteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin samoilla linjoilla. Ja maatalouteen tuntuu olevan helppo tarjota lvaihtoehdoksi lisärönsyjä lisätulojen toivossa, mutta käytäntö on tehnyt mut niin skeptiseksi niiden suurien puheiden suhteen.

      Poista

Anna paukkua