tiistai 3. helmikuuta 2015

Lajikuvaus osa4: Vanha emäntä

Viimeisenä, mutta kaikkea muuta kuin vähäisimpänä lajikuvauksissa käydään läpi vanhan emännän ominaisuudet. Nuo tilan järkkymättömät johtotähdet pitävät putiikin kuin putiikin pystyssä näinä aikoina, kun ajelehdimme muutoksen rankassa virrassa.

 

Lajikuvaus Osa4: VANHA EMÄNTÄ


Tehdään nyt heti selväksi se perusasia, että sellaista eläkepäätöstä tai kauppakirjaa ei ole olemassakaan, mikä syrjäyttäisi vanhan emännän vallasta. Valtikka on ja pysyy kädessä niin tiukasti, että vallankaappausta sopii yrittää vaikka Yhdysvaltojen armeijan.

Aikavyöhyke
Elää omalla aikavyöhykkeellään, jossa tunteja vuorokaudessa on kolme kertaa enemmän normaaliin ihmiseen verrattuna. Yrittää selittää tätä lauseilla "Kun ei pysähdy hetkeksikään..." ja "Vie mennessäs, tuo tullessas".

Elinaika
Syntynyt ennen ajanlaskun alkua ja elää edelleen samaa aikakautta. Vuosi vaihtuu, maailma muuttuu, vanha emäntä ei.

Ääntely
Vallankäytön väline. Hiljaisuus on suurinta valtaa. Ja jos olet kuvitellut joskus olevasi mykkäkoulussa, niin vanhan emännän mykkäkoulu on ihan eri tasolla. Ääntäkään ei pääse, vaikka tekisit mitä. Ps. Kulmakarvoillakin voi puhua.

Elinympäristö
Harmi, kun kotiseutumuseoon ei voi luovuttaa ihmisiä.

Näkö
On tallella juu, mutta nuori emäntä se taitaa olla sokea, kun semmoiset verhotkin laittoi. "Itse en ois tuommosia laittanu".

Elintavat
Pystyisi omilla säästönikseillään pelastamaan nilkuttavan valtionbudjetinkin. Puretut asfaltit voitaisiin uusiokäyttää, pyöräteiden auraus hoituisi kansalaisten kesken jaetuilla kolausvuoroilla. Eduskunta voitaisiin irtisanoa, koska uskoo demokratiaan ja sananvapauteen yhtä vankkumattomasti kuin Venäjä. "Tehdään niinkuin minä sanon, niin hyvä tulee".

Kaiken, aivan kaiken, voi kierrättää. Tuntee tuskaa katsoessaan nuoren emännän taloudellisesti kestämätöntä elämäntapaa: Miten joku voi laittaa rikkinäiset kalsarit roskiin?! (navetalle luutuiksi) Miten joku voi laittaa risat lakanat nuotioon?! (matonkuteiksi) Jogurttipurkit? (siementen idätykseen)  jne.

Ulkonäkö
On pysynyt, vaikkei ole kampaajalla ja kynsihuollossa laukattu joka viikko. Nuorella emännällä ei tunnu naama, ripset ja kynnet pysyvän paikoillaan, ellei siihen ulkonäköön panosta vähintään 210 euroa/kuukaudessa, 2520 euroa vuodessa!!!!

Ruokavalio
Ruoka tehdään itse. Leipä tehdään itse. Eineksiä ei osteta. Ravintolassa ei käydä. Kasvimaa täytyy olla. Tuliko tämä nyt selväksi?

Lajitoverit
Vanhojen emäntien keskeiseen verkostoon verratuna Nato on lasten leikkiä.

Erityisominaisuudet
Poliisilla on ehkä salainen epri-rekisteri, mutta vanhan emännän pitämä kalenteri on pettämätön kaiken tiedon lähde. Kysy säätietoja, paalimääriä, kylvöaikatauluja, sademääriä tai horoskooppia, vanha emäntä tietää.

Kykenee luokittelemaan minkä tahansa paikan turhanpäiväiseksi käymättä edes siellä.

Potkuri on ehkä ainut vempele, jota ei saa aivan tuhannen sekaisin.

Vaikka melko vempula onkin, niin todellisen katastrofin uhatessa ottaa tilanteen haltuunsa. Vastaa yksinään tusinaa nykypäivän projektipäällikköä ja hankevastaavaa.
12 kommenttia:

 1. Lajimäärityksistä puuttuu vielä paljon, sillä maatilalle saapuilevat sukulaiset sekä kateelliset naapurit olisi hyvä saada määriteltyä. Myös lähestyvien vaalien nimissä olisi oivallista saada määrittely poliittisista puolueista maanviljelijän kannalta. Hyvää ja hauskaa tekstiä! t. Rikkaruoho

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Rikkaruoho! Tiedätkö just eilen mietin, että vaalit lähestyy, joku "vertailu" täytyisi tehdä, mutta se ei vielä saanut lopullista muotoaan ajatuksen tasolla. Puoluevertailu kuulostaa erinomaiselta idealta :D Ja kyllä, lajikuvauksia voisi laajentaa myös. Ehdottomasti sukulaisten täytyisi saada osansa. Rupean suunnittelemaan bonusosaa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Aloitettu jo ;) Nyt vaan annetaan muhia, niin valmistuu toivottavasti itsestään ajan kanssa.

   Poista
 3. Hih tää kyl pätee osaksi nuoreen emäntäänkin elintapa, ulkonäkö,ruokavalio osalta ainakin.. vanha emäntä se kampaajalla ramppaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vanhaa emäntää! :D Kunpa pätisi meikäänkin nämä, vaan ei pysty, ei kykene. Missä välissä mää sen kasvimaanki viritän? :D

   Poista
 4. Jotkut versiot ovat matkoilla juuri silloin, kun heitä lastenhoitoavuksi kaivattaisiin. Muutoin osuva teksti :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää konsultoin tätä kirjoitusta varten muutamia tahoja ja kyllä, näin todellakin kuulemma on :D

   Poista
 5. Sitten 5. Sukulaisten suusta sen totuuden kuulee osio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi herrajestas, kun niitä olisi älynnyt kirjata ylös! Nyt en päästä enää yhtäkään kommenttia sivu suun. Kirjaan joka möläytyksen ylös.

   Poista
 6. meillä se menee kyllä niin että vanha emäntä (joka ei oo niin vanha) niin luovuttaa mulle sen valtikkansa enemmän ko mielellään... mua kutsutaan tietopankiks varsinkin jos on eläimistä kyse :D "kenen vasikka toi on" "muistatko miks se lähti autoon" "millanen utareterveyshistoria tällä on, onko ollu tulehuksia tällä kaudella" :D ja useimmiten kaiken jopa muistan ja vielä oikein, mutta auta armias jos en muistakkaa... täyttyy se munki kiintolevy välillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kateellinen kaikille, joilla on olemassa joku muisti ja järjestelmällisyys. Mää en muista yhtään mitään, vaikka olisin just tarkistanu!

   Poista

Anna paukkua