perjantai 18. joulukuuta 2015

Navetan avajaisissa

Kävin tänään ensimmäistä kertaa navetan avajaisissa ja yllätyin miten en ole aiemmin näin hyviin kinkereihin päätynytkään. Väkeä oli, ku pipoa ja tunnelma erinomainen. 

Kyseessä olivat Luukisen tilan laajennetun parsinavetan avajaiset Limingassa. Uudessa pytingissä on 40 paikkaa ja poikimiskarsinat. Lietekuilut, pumppukaivo ja lietesäiliö ovat Mestarifarmilta ja parsikalusteet Merivirralta. Hanke on edennyt suunnitellussa aikataulussa ja budjetissa kohti avajaispäivää. Rakennustyöt aloitettiin 5 kuukautta sitten ja kustannusarvio on 300 000 euroa. 
 
Avajaisten tunnelmia

Navetan seinää koristava upea metallinen kyltti on Q-tarin valmistama.

Isäntäpari Hanna ja Pekka Luukinen

Hanna ja Leea huolehtivat, että vieraat saivat Atrian makkarat.

Hienolta näyttää uusi navetta

Mestarifarmin lieteallas
Avajaisissa kiiteltiin Luukisten maltillista laajennusratkaisua. Laajennukseen päädyttiin pitkällisten laskutoimitusten jälkeen, kun 1 robotin pihattoratkaisu päätettiin hylätä. Laajennusratkaisulla saatiin lisäpaikkoja täysin eri kokoluokan lainataakalla.
Näytillä oli myös Valtran T194D
Uuden navetan avajaiset ovat olleet harvassa, kun meneillään on maatalouden synkkä vuosi. Luukisilla kuitenkaan ei ollut varaa jäädä tuleen makaamaan, koska lisäpaikkojen tarve oli välitön tai hyviä eläimiä oltaisiin jouduttu laittamaan pois. Tilan emännän Hanna Luukisen toteamus "Kasva tai kuole" kuvastaa hyvin tämän hetken tuottajien tilannetta. Vaikean ajankin keskellä on pakko luottaa tulevaan ja pysyä kehityksen matkassa, jos meinaa jatkaa tuotantoa.
"Jouluksi kotiin" oli tavoiteaikataulu ja siinä pysyttiin.

Puurakenteinen navetta rakennettiin kappaletavarasta tilan isännän Pekka Luukisen ja kolmen kirvesmiehen voimin. Rutistus on ollut rankka, mutta avajaisia edeltänyt yö Luukisilla nukuttiin paremmin, kuin aikoihin. Se, että avajaiset päätettiin järjestää ja päivämäärä lyötiin lukkoon, loi positiivista pakkoa pysyä aikataulussa. 

Laajennusosan rakensivat tilan isäntä ja kolme kirvesmiestä.
Navetta oli valoisa ja tilavan oloinen. Eläinten siirtäminen uusiin tiloihin on vuorossa jouluviikolla. Nuorkarja pääsee sitten asuttamaan vanhaa navettaa.
Avajaisten pienempää osallistujakuntaa.
Onnittelujen aika rohkeille yrittäjille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna paukkua