torstai 27. marraskuuta 2014

Luomuviljely, hyvin tuettua näennäisviljelyä vai taloudellista yhteistyötä luonnon kanssa?

Tällä viikolla on ollut monta mukavaa juttua, joista tänään vuorossa oli Oulun Ammattikorkeakoulussa oppitunti agrologiopiskelijoiden kanssa. Aiheena meillä oli luomuviljely mm. siihen liittyvä byrokratia ja luomuvalvonnat. Teemanahan tämä on niin laaja, että eihän tässä päästy kuin alkuun pohdinnoissa. Onko luomu pelkkää hifistelyä, kun maapallo ylikansoittuu? Onko luomu vain mielikuva vai maistuuko lopputuote paremmalle? Mikä on tukipolitiikan rooli? 

Itse suhtaudun luomuun realistisesti, ilman suurempaa kiihkoa suuntaan tai toiseen. Välillä on hyvä puntaroida omaa näkemystään, oli sitten tavanomaisessa- tai luomutuotannossa. Opiskelijoille mulla ei ole antaa mitään valmiita vastauksia, vaan aihetta pohtia itse ja kokemuksia omalta tilalta. Luomu on taiteenlajina niin vaikea, että voiko sitä edes opettaa? Kun oppikirjojen mukaan tehdyt laskelmat ja suunnitelmat eivät sitten käytännössä aina pädekään ja analyysien tulokset puhuvat eri kieltä kuin silmä pellossa näkee. Näin huonon oppilaan on helppo sanoa, "älä opiskele, vaan koe, näe ja päätä."
Kuvassa tekemämme mielikuvakartta luomuviljelystä. Esille tuli mm. Paperisota, Taudit ja tuholaiset, Luomulla ei ruokita massoja, Hyvät tuet, Lopputuotteet (hyvä maku, mielikuvamainonta, korkea hinta, puhtaus), Ei kasvinsuojeluaineita (rikkakasvit), Mielikuva (ristiriitaista, vahvasti puolesta tai vastaan, onnelliset lehmät), Seleeniongelma, Lannoitus, Viherlannoitus, Ryöstöviljely.    

4 kommenttia:

 1. Käyhän kattomassa tämä kohtalotoveri ;)
  http://not-the-life-i-ordered.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thänks!! Kolme ensimmäistä lausetta jo vakuutti mut, että nyt luen oikeaa blogia :D Siihen vielä kaupan päälle kokoelma karseita joulukoristeita, niin avot, meikä on linjoilla!

   Poista
 2. Lähipäivinä tästä onkin käytypaljon keskustelua, tärkeä asia. Itse aina välillä tykkäisin ajatuksesta että jalanjälkeni olisi kevyempi ja puhtaampi, mutta valitettavasti esim.perheen ruokinnassa se ei toteudu (ellei kasvata kaikkea itse), seitsen henkinen perhe jos söisi pelkkää luomua, niin tuotteiden korkeahkon hinnan vuoksi meillä kuoltaisiin nälkään...Meillä ei ole eläimet eikä pellot luomussa, mutta molempien hyvinvointiin satsataan paljon työtä ja mahdollisimman vähillä "myrkyillä":)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Itsekin mielellään kaupassa valikoin luomutuotteen, JOS se ei ole törkeästi kalliimpi, kuin tavanomainen ja se on siinä helposti saatavilla.Byrokratia toki väkisin näkyy hinnassa, mutta jotkut luomutuotteet on siinä hintakategoriassa, että katson niitä sillä silmällä, että "joo, ei ikinä." Enkä varmasti jaksa juosta erikoiskaupoissa tai ruokapiirissä sen luomutuotteen perässä. Ja välillä tuntuu, että luomussa on semmosia seikkoja, joilla ei sen lopputuotteen kannalta ois mitään väliä. Esim. tavanomaisen siemenen käyttö sais mun mielestä olla sallittua.

   Poista

Anna paukkua